Tyskland: kommit överens om ett omfattande dokument - Merkel

STOCKHOLM (Direkt) De tyska regeringsförhandlingarna har varit omfattande.

Det sade den tyska förbundskanslern Angela Merkel vid en pressträff på fredagen, enligt Bloomberg News.

Hon presenterade tillsammans med Horst Seehofer, ledare för CSU, och Martin Schultz, ledare för SPD, överenskommelsen efter nattens förhandlingar.

"Vi har genomfört intensiva, seriösa och djupgående utforskande samtal. Det dokument som vi producerat är inte ytligt, utan visar att vi arbetat hårt på det", sade hon.

Det främsta hindret för en återkomst av en så kallad stor koalition mellan CDU/CSU och SPD ligger nu hos socialdemokraterna. Partiledningen kommer att presentera resultatet inför ett partimöte den 21 januari, där mötet sedan måste godkänna det.

Om partimötet säger ja kan formella samtal inledas för att bilda en ny regering. Det skulle därmed bli en förlängning av den stora koalition som styrde 2013-2017.

"Det var från början klart för oss att det inte skulle bli lätt att genomföra dessa utforskande samtal. Jag tycker att vi har fått fram ett utmärkt resultat", sade Martin Schultz.

Angela Merkel försvarade uppgörelsen som hon sade kommer att lägga grunden för att säkra Tysklands välstånd de kommande 10-15 åren och samtidigt innebära en nystart för Europa i ett partnerskap med Frankrike.

SPD-ledare planerar en turné bland lokala partiorgan nästa vecka för att kampanja för avtalet.

Angela Merkel försökte först bilda en koalition med De Gröna och liberala FDP, men de misslyckades. Hon när nu under press att undvika nyval. Parlamentsvalet hölls i september.

"Under den tillsynes långa tidsperioden sedan valet så har vi sett att världen inte väntar på oss", sade Angela Merkel.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade på fredagen att han välkomnar den tyska uppgörelsen, som är en stor fördel för Europa.

"Vad gäller innehållet så är jag mycket glad för vad CDU/CSU och SPD har kommit överens om. Det är ett betydande, positivt, framåtblickande bidrag till policydebatten i Europa", sade han enligt Reuters.