Swedbank: intern rapport visade misstänkta flöden i höstas- SVT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En inom Swedbank intern rapport visade att misstänkta kunder i Swedbank och Danske bank slussat kring 95 miljarder svenska kronor mellan varandra.

Det rapporterar SVT.se på fredagen.

Rapporten är från september 2018. Samma höst förnekade bankens vd Birgitte Bonnesen att banken skulle vara inblandad i den penningtvättshärva som hade rullats upp kring Danske Bank i Estland.

Birgitte Bonnesen och kommunikationsdirektör Gabriel Francke Rodau hänvisade då till en intern rapport vars slutsatser bankledningen inte har velat avslöja under vinterns härva.

"Nu har vi gått igenom allting och vi har avslutat den här genomgången, för det finns ingenting", sade Birgitte Bonnesen till Dagens Industri i oktober 2018.

Men enligt SVT:s Uppdrag granskning bekräftar rapporten programmets tidigare avslöjande om misstänkt penningtvätt.

"Ett stort antal misstänkta kunder i Swedbank och Danske bank har slussat 3,2 miljarder euro och 6,7 miljarder amerikanska dollar mellan bankerna", skriver SVT i sin artikel.

Rapporten är märkt "confidential" och ska vara författad av "Swedbank Compliance". På mottagarlistan finns Birgitte Bonnesen och flera andra i koncernledningen.

"Siffran på 95 miljarder kronor som Uppdrag granskning hänvisar till är den totala siffran på alla transaktioner som gått mellan Danske Bank och Swedbank mellan 2007 och 2015 som framkommit när vi valt ut ett antal riskindikatorer. Det är alltså inte en siffra på 'misstänkta kunders transaktioner' som Uppdrag granskning hävdar. Däremot är det den gruppen kunder, totalt cirka 2.000 till antalet, som Swedbank sedan gjorde en fördjupad analys av", skriver Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau i ett mejl till SVT.

På fredagen har Dagens Industri publicerat liknande uppgifter som SVT. Tidningen skriver därutöver att den interna rapporten visar att banken var kopplad till det som har kommit att kallas "The Russian Laundromat", det vill säga upplägg för att flytta hundratals miljarder dollar ut ur Ryssland.

Enligt Di:s uppgifter beskriver rapporten hur banken så sent som i fjol hade ett flertal kunder som av journalistorganisationen OCCRP har pekats ut som delaktiga i den ryska tvättomaten. På samma gång ska flera kunder i Danske Bank, som även de pekats ut som delaktiga i upplägget, ha gjort transaktioner med kunder i Swedbank.

Swedbank gick vidare med "ytterligare aktiviteter" efter den granskning, och den interna rapport som togs fram, i höstas. Det skriver banken i ett pressmeddelande som svar på det SVT rapporterat.

"Uppdrag granskning hänvisar till olika siffror avseende betalningar som sägs ha gått mellan kunder i Danske Bank och kunder i Swedbank under nästan tio års tid. Detta är bruttosiffror i den initiala analysen. Uppdrag gransknings siffror kan exempelvis sättas i relation till den siffra på 2.000 miljarder kronor som figurerat kopplat till Danske Bank", skriver banken.

Banken skriver i fredagens pressmeddelande att Swedbank, till följd av uppgifter om Danske Bank, gjorde en analys av betalningar mellan kunder i Danske Bank och kunder i Swedbank. I analysen gick Swedbank igenom betalningar mellan åren 2007 och 2015.

"I analysen förra året tittade vi på både nuvarande och före detta kunder i Baltikum. Resultatet av den första genomgången gjorde att vi sedan gick vidare med en fördjupad analys av cirka 2.000 kunder i hela Baltikum. /…/ I många fall fanns ingen anledning att agera vidare, men i vissa fall gick vi vidare med bl.a. anmälningar till finanspolisen", säger Birgitte Bonnesen i fredagens pressmeddelande.

I pressmeddelandet väljer banken även att berätta om åtgärder mot penningtvätt under 2018.

"Vi fick i snitt cirka 80 varningssignaler dagligen. De transaktionerna gjorde vi en fördjupad analys av. Det ledde i sin tur till cirka fyra anmälningar per dag till den estniska finanspolisen", heter det från banken om fjolåret som alltså inte omfattas av den interna granskningen.