SWEDBANK: INTE DISKUTERAT EXTERN UTREDNING AV BALTIKUM - KC

STOCKHOLM (Direkt) Det har inte förts diskussioner inom Swedbank om att tillsätta en extern utredning av bankens verksamhet i Baltikum.

Det säger bankens kommunikationschef Gabriel Francke Rodau till Nyhetsbyrån Direkt.

"Men vi tog hjälp av extern expertis i höstas", säger han angående de besked banken då gav, och som inte minst handlade om antalet utländska kunder i Baltikum, i samband med rapporten för det tredje kvartalet.

Swedbank, med sin marknadsledande position på den baltiska bankmarknaden, fick liksom SEB gå ut med dementier under hösten sedan Bloomberg News i en artikel felaktigt tolkat kapitalflödesstatistik från den estländska centralbanken.

Bankens nuvarande vd Birgitte Bonnesen var chef över den baltiska verksamheten till och med 2014. När nu SVT rapporterar om att motsvarande minst 40 miljarder kronor slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum under åren 2007-2015 menar flera sparekonomer och andra bedömare att det är besvärande för banken och frågor om Birgitte Bonnesens framtid på vd-posten har väckts.

"Minst sagt också besvärande för vd Birgitte Bonnesen som tydligt gått ut och övertygat både kunder och aktieägare att inga fel har begåtts av Swedbank", säger exempelvis Nordnets sparekonom Frida Bratt till SvD Näringsliv.

Gabriel Francke Rodau framhåller att Swedbank står fast vid det Birgitte Bonnesen sade i höstas om att banken är trygg med att "den gör rätt" i arbetet med att förhindra penningtvätt i både Sverige och Baltikum.

"Men vi vet inte allt, lika lite som inte alla brott löses. Arbetet emot penningtvätt är en process som ständigt utvecklas och då delvis i samråd med regleringsinstanser och polis", säger han till Direkt.

Beloppet om 40 miljarder kronor som SVT nämner är inte en summa som banken "känner igen" och vidare känner inte banken till någon lista på 50 kunder.

"Vi har 7 miljoner privatkunder och 0,5 miljoner företagskunder, så vi vet inte vad det är för kundgrupp som avses", säger han.

Swedbank prioriterar starkt arbetet för att inte utnyttjas av kriminella krafter. Det är ett arbete som blivit mer sofistikerat med tiden där arbetet "utvecklats och förfinats". De tekniska hjälpmedlen har förbättrats sedan 2007 och med dagens digitalisering har banken "helt andra möjligheter" att förhindra penningtvätt, säger han.

Kommunikationschefen säger vidare att Swedbank är på det klara med att dessa uppgifter skadar bankens förtroende i det korta perspektivet. Men genom att hålla kontakt med intressenter - kunder, media och investerare - tänker sig banken få fram sin syn på saken, liksom förklara hur banken agerar i frågan om penningtvätt.

"Ser vi signaler så agerar vi", säger han med tillägg att även finanspolis informeras.

Eftersom sådana utlämnanden av uppgifter är förknippade med så kallat meddelandeförbud kan banken dock inte ge mer exakta uppgifter om i vilken utsträckning de lämnat information till polis. Därutöver påverkar banksekretess möjligheterna för Swedbank att kommentera specifika uppgifter, enligt talespersonen.