Storbrit: parlamentet röstar nej till hård brexit

STOCKHOLM (Direkt) Det brittiska parlamentet röstade på onsdagen nej till att Storbritannien ska kunna lämna EU utan avtal, en "hård brexit".

Det rapporterar Bloomberg News.

Röstsiffrorna blev 321-278. Parlamentet har 650 ledamöter men det är inte alla som deltar vid omröstningar.

Enligt omröstningen ska inte Storbritannien någonsin eller några omständigheter kunna lämna EU utan avtal.

En tidigare omröstning (där de inte behövde följa partilinjerna) om att blockera en hård brexit, men mer tidsbegränsat medan alternativt skulle finnas kvar på sikt, röstades igenom med siffrorna 312-308.

Omröstningen är inte juridiskt bindande men lägger politiskt tryck på Theresa May.

Omröstningen följer på tisdagens nej till premiärminister Theresa Mays brexitavtal, med röstsiffrorna 391-242. Även vid omröstningen den 15 januari röstade parlamentet nej, då med röstsiffrorna 432-202.

Theresa May har lovat att om parlamentet röstar nej till att Storbritannien lämnar EU utan avtal så ska ledamöterna på torsdagen få ta ställning till om de ska begära en senareläggning av brexit, som enligt plan var tänkt att ske den 29 mars.

EU måste i så fall enhälligt godkänna en sådan begäran om förlängning av artikel 50 i EU-fördraget.

Theresa May utfärdade på onsdagen ett slutligt ultimatum till parlamentsledamöterna och sade att de måste stödja ett brexitavtal med EU nästa vecka annars väntar en flera månader lång försening som innebär att Storbritannien måste delta i EU-parlamentsvalen i maj.

Theresa Mays beslut att hålla en tredje omröstning i nästa vecka, och sedan begära en kort teknisk förlängning av brexit, innebär ett högt spel. Tanken är att öka trycket inför EU-toppmötet 21-22 mars och innan Storbritannien ska lämna EU den 29 mars.

Hon sade att om ett avtal inte accepterats av parlamentet före den 21 mars så tvingas hon söka en "mycket längre förlängning" av exitprocessen, och Storbritannien tvingas delta i EU-parlamentsvalen den 23-26 maj.

Fyra ledamöter i regeringen, Greg Clark, Amber Rudd, David Mundell och David Gauke, valde att inte delta i den sista omröstningen på onsdagen, i strid mot gruppledarnas uppmaning.

En företrädare för EU-kommissionen uppgav att det inte var upp till Storbritannien att bestämma om de lämnar EU med ett avtal eller inte, de kvarvarande 27 länderna måste gå med på att förlänga samtalen till efter den 29 mars.

"För att ta bort en brexit utan avtal från bordet, så är det inte tillräckligt att rösta om det, man måste komma överens om ett avtal. Vi har kommit överens om ett avtal med premiärministern och EU är redo att underteckna det", sade talespersonen.