Smart Eye: stororder dörröppnare på glödhet Asienmarknad - vd

STOCKHOLM (Direkt) Eyetrackingbolaget Smart Eyes första order från en kinesisk biltillverkare är en genombrottsorder på den asiatiska marknaden och kan komma att fungera som dörröppnare inte bara hos andra kinesiska tillverkare, utan också på andra håll i Asien.

Det säger vd Martin Krantz till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det kan absolut bli en referensorder för oss. Vi för redan diskussioner med andra tillverkare i landet. Det kokar i Kina, det är glödhett i hela Asien", säger han.

Smart Eye meddelade på tisdagsmorgonen att bolaget fått en så kallad design win, en order på eye tracking-mjukvara för en specifik bilmodell, från en kinesisk tillverkare. Ordern uppskattas vara värd cirka 100 miljoner kronor över bilmodellens livscykel.

"Man brukar räkna med att en bilmodell lever i sex till sju år. De första intäkterna från den här ordern väntar vi under det andra halvåråret 2019", säger Martin Krantz om det väntade kassaflödet.

Smart Eye har tidigare i första hand erhållit design wins från tyska premiumbiltillverkare, men ger sig nu alltså in på den asiatiska marknaden.

"Vi har öppnat ett kontor i Kina och ett i Japan. Det gör vi naturligtvis inte utan att ha goda förhoppningar om framgångar även där. Och det är inte alls orimligt att vi skulle kunna öppna ett kontor i Sydkorea", fortsätter vd:n.

I morgonens pressmeddelande flaggar bolaget också för att det finns potential för fler order från den kinesiska biltillverkaren, vilket skulle kunna leda till intäkter om cirka 500 miljoner kronor under modellernas livscykel.

"Det är en grov uppskattning, men samtidigt inte någon omöjlighet. Sköter man sig och allt fungerar får man ofta fortsätta att leverera till nya modeller från samma kund. Några garantier finns det dock givetvis inte", säger Martin Krantz, som emellertid betonar att bolaget "är i Kina för att stanna".

Konkurrensen är hård, men startsträckan för nya aktörer är lång med ett utdraget utvecklingsarbete, långa testperioder och mycket jobb med kvalificering och godkännande, menar vd:n.

"Det gör att få passerar nålsögat, men vi är en av dem."

Smart Eye listades på First North i slutet av 2016 till introduktionskursen 46 kronor. Initialt var intresset stort och aktien nådde som högst nivåer kring 70 kronor, för att därefter falla tillbaka till som lägst drygt 30 kronor under våren 2018. På tisdagen rusade aktien dock omkring 30 procent till cirka 45 kronor.

"Vi har hittills inte kunnat visa vår potential i kvartalssiffrorna, därför blir nog ordernyheter kursdrivande. Men vi har redan tidigare kommunicerat att när försäljningen väl tar fart kommer intäkterna att öka snabbt", säger Smart Eyes vd.

Smart Eye har hittills erhållit 18 design wins från fem olika biltillverkare, varav 14 för bolagets andra generation eyetracking-teknik.

Graf: Smart Eye kursutveckling sedan listning.

image

Källa: Infront