PROACT: NY VD SKA UTSES I ÖPPEN KONKURRENS - ORDFÖRANDE

STOCKHOLM (Direkt) Att it-bolaget Proact byter både vd och styrelseordförande inom loppet av några månader är olyckligt, men ett sammanträffande. Vd Jason Clarks avgång initierades av honom själv.

Det säger avgående styrelseordföranden Anders Hultmark till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är naturligtvis olyckligt att både vd och styrelseordförande byts nästan samtidigt. Själv har jag motiverat mitt avhopp, jag är en entreprenör och är involverad i ett annat projekt som kräver min närvaro till 100 procent", säger han.

Proact meddelade på torsdagsmorgonen att vd Jason Clark lämnar bolaget på dagen efter två år på posten, något han "valt själv". Strax före jul framkom att valberedningen föreslår Eva Elmstedt till ny ordförande efter Anders Hultmark.

Varför avgår Jason Clark?

"Han har valt att säga upp sig. Jag tycker det är upp till den avgående att själv välja hur han vill motivera det. Inget strategiskt eller marknadsmässigt har förändrats", säger Anders Hultmark, som framhåller att Jason Clark har gjort ett "bra jobb med att transformera bolaget från ett produktbolag en säljare av tjänster".

Försökte ni övertala honom att stanna kvar?

"Jag tror att man ska ha en taggad och hungrig koncernchef. Det kräver tid, närvaro och engagemang - det räcker inte att vara smart."

Jason Clark efterträds av Peter Javestad som tillförordnad vd. Han beskrivs av ordföranden som "väldigt bra och beredd att ta över stafettpinnen".

Betyder det att Peter Javestad också är kandidat till posten på permanent bas?

"Han är självklart välkommen att kandidera och jag tycker personligen att det är bra med interna kandidater. Samtidigt ska en vd tillsättas i öppen konkurrens och därför initierar vi en formell sökprocess", säger Anders Hultmark.

Någon brådska med att utse en ny permanent vd är det inte, menar ordföranden, som tror att processen ska vara i mål i augusti eller september.

Proact-aktien handlades vid 10-tiden på torsdagen till 164 kronor, en nedgång med drygt 5 procent för dagen.