PRECISE: ÅTGÄRDER SKA SPARA CA 10 MLN KR PÅ ÅRSBAS - VD

STOCKHOLM (Direkt) Biometribolaget Precise Biometrics omorganisation av verksamheten kommer att leda till besparingar på omkring 10 miljoner kronor på årsbasis.

Det säger bolagets vd Stefan Persson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Totalt sett blir det inga större besparingar på kort sikt under året, eftersom vi kommer att ha en del dubbla kostnader. När allt är implementerat kommer det att leda till cirka 10 miljoner kronor i besparingar år till år", säger han.

Åtgärderna innebär att Precise etablerar ett nytt kontor i Shanghai under första halvåret 2019 samt avvecklar sitt kontor i Karlstad.

"Vi ökar våra aktiviteter i Asien, där vi behöver komma närmare kund. De som vi konkurrerar med är ju lokaliserade i Asien och det är svårt att bedriva verksamheten enbart från Sverige. Det är ett krav från våra kunder att vi ska ha lokal support", säger Stefan Persson.

Shanghaikontoret kommer initialt att ha fem anställda för supporttjänster för hela den asiatiska marknaden. Kontoret i Asien kommer att rikta sig mot Precise Biometrics kunder på mobilsidan. Den del av verksamhet som handlar om smarta kort och bolagets nya affärssegment kommer dock att utgå från Lund.

"Kina har stor del av komponentutvecklingen inom fingeravtryckssensorer för mobilsegmentet och inom smarta kort är det många kunder som finns i Europa. Inom den nya affären har vi sagt att vi ska fokusera på Norden och på Sverige", säger Stefan Persson.

I Sverige har Precise Biometrics samtidigt konstaterat att bolaget är för små för att ha två kontor. Därför avvecklas verksamheten i Karlstad och verksamheten i Lund effektiviseras, vilket sammanlagt beräknas påverka cirka 15 anställda och konsulter.

Kommer det här att leda till att Precise Biometrics kan visa lönsamhet nästa år?

"Vi ger ingen prognos på det sättet. Vi jobbar successivt mot break-even och det här är ett steg på vägen mot det", säger Stefan Persson.