POLITIK: C TAR ANSVAR FÖR EN FUNGERANDE REGERING - LÖÖF (OMS)

(Tillägg: från stycke nio)

STOCKHOLM (Direkt) Centerpartiet tar ansvar för att Sverige ska få en fungerande regering. Detta är inte en lösning vi helst hade velat se men det är den bästa i en besvärlig situation.

Det sade Annie Lööf, Centerpartiets partiledare, vid en pressträff på fredagen.

Det andra grundfundamentet är att ytterlighetspartierna hålls borta från inflytande.

"För att en alliansregering ska kunna regera krävs det SD:s aktiva gröna ja-knapp och den knappen är inte gratis", sade hon.

Det tredje grundfundamentet är att "vi har drivit fram en liberal politik".

"Allt det här sammantaget gör att vi rekommenderar att partiet ska fatta ett beslut för att släppa fram Stefan Löfven i statsministeromröstningen nästa vecka", sade hon.

Hon konstaterade att förhandlingarna föll före jul eftersom S och MP inte ville genomföra den liberala politik som Centern ville se.

Nu har partiet fått igenom "rejält med liberal borgerlig centerpolitik", sade Lööf.

Bland Centerpartiets förslag som finns med i utkastet och som hon lyfte fram var att företagen ska få gynnsammare villkor, bland annat att arbetsgivaravgifter ska sänkas, beskattningen för personaloptioner ska reformeras, att 3:12-reglerna ska förenklas, att rut-avdraget ska breddas och utökas, samt en "kraftfull" grön skatteväxling.

Hon sade också att regeringen inte kommer att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden - "Reepalu-utredningen begravs för gott".

Centerledaren lyfte också fram vad de ser som stora framgångar inom landsbygdspolitiken, bland annat att strandskyddslagstiftningen ska reformeras "i grunden", ändrad arbetsrätt, med inriktning på så kallad "flexicurity", och ett "integrationsår" för att få i nyanlända fortare på arbetsmarknad.

"Det är unikt att Socialdemokraterna är beredda att driva den här politiken", sade Annie Lööf.