POLITIK: BLIR EJ STÖDPARTI ÅT SOCIALDEMOKRATERNA - LÖÖF

STOCKHOLM (Direkt) "Vi kommer inte vara ett stödparti åt Socialdemokraterna, vi kommer att vara ett liberalt oppositionsparti och driva på för liberal politik".

Det sade Annie Lööf, Centerpartiets partiledare, vid en pressträff på fredagen.

Hon sade att hon under sitt politiska liv har sett nationalismen och Sverigedemokraterna vuxit fram, vilket har ändrat spelplanen, och att Centern under hösten har "valt att ta ansvar och försöka hitta en väg när andra står still".

"Vi har sökt konstruktiva lösningar, utgått från sakpolitiken och satt oss i konstruktiva förhandlingar", sade hon.

Lööf noterade att de också tvingats kompromissa och bland annat fått acceptera att behålla flygskatten, ett språktest för medborgarskap och ett etableringsstopp för nya religiösa friskolor.

"Sammantaget är jag nöjd med det som vi kunnat presentera i dag", sade Centerledaren och pekade på att de har hållit det de lovade före valet, som att ta avstånd från nationalism och verka för tolerans.

Hon sade att det är viktigt för Centerpartiet att även framöver kunna ha en bra relation med övriga Allianspartier och att vara ett oppositionsparti som kan "driva på för liberal politik".

"Jag lovade väljarna att inte medverka till att Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet får inflytande… Vi står fast vid våra vallöften och vår politik", sade hon.

Enligt Annie Lööf finns det en överväldigande majoritet av partistyrelse och riksdagsgrupp som står bakom uppgörelsen.