Olja: Saudiarabien lovar öka utbudet snabbt efter möten

STOCKHOLM (Direkt) Saudiarabiens energiminister Khalid al-Falih lovade på lördagen att de ska agera beslutsamt med "betydande" ökningar för att hålla uppe utbudet och se till att oljepriserna är under kontroll.

Det rapporterar Bloomberg News och Reuters.

Han talade tillsammans med Rysslands energiminister Alexander Novak vid en pressträff i Wien, efter ett möte för Opec+ (länder inom och utanför Opec som har ett produktionsavtal).

"Vi kommer att göra vad som krävs för att hålla marknaden i balans." Konsumenterna kan känna sig säkra på att "deras energileveranser är tillgängliga, och sköts av en ansvarsfull grupp av producenter", sade han.

Opec+ uppgav att de ska återgå till en produktion som ligger 100 procent i linje med vad som tidigare åtagits, vilket i praktiken skulle innebära 1 miljon fat per dag extra. Däremot sägs inget om att ökningen ska vara proportionellt fördelad mellan länderna.

Saudiarabien är redo att öka produktionen med hundratusentals fat, utan att exakt ange hur mycket. Ryssland kan ökad med 200.000 fat per dag under andra halvåret.

Saudiarabien är också redo att kompensera för andra länder som har svårt att öka produktionen. Iran och Venezuela protesterade mot den hållningen på fredagen då Opec-mötet hölls.

Där kom man också överens om att öka produktionen nominellt med 1 miljon fat per dag och återgå till den initiala produktionsminskningen om 1,8 miljoner fat per dag (från avtalet 2016), en minskning som i praktiken blivit 2,8 miljoner fat per dag på grund av utbudsproblem i en del länder som Venezuela och Angola.

Utsikterna för minskat utbud från Iran har också drivit upp oljepriset efter att USA lämnat Iran-avtalet, och Donald Trump har krävt att Opec släpper på kranarna för att hålla ned oljepriset. Ryssland förnekade dock att de tagit hänsyn till Trumps utspel.

Flera ministrar sade på fredagen att flera länder kommer att ha svårt att öka sin produktion varför den reella ökningen skulle bli mindre, allt från Irans bedömning om 500.000 fat per dag till Iraks bedömning om 800.000 fat per dag.

Svårigheter att tolka uppgörelsen bidrog till att dra upp oljepriset på fredagen.

Al-Falih sade att de kan komma att hålla extramöten i september för att justera utfallet av uppgörelsen, innan nästa formella möte den 3 december.