Nevsun: har fler friare än Lundin Mining enligt vd - BN

STOCKHOLM (Direkt) Lundin Minings fientliga bud på Nevsun Resources, med mineraltillgångar i Serbien och Eritrea, möter hårt motstånd från Nevsuns ledning. Fler intressenter finns, hävdar bolaget.

"Flera bolag har visat intresse. De potentiella friarna har olika storlek och kommer från olika delar av världen. Andra aktörer har visat intresse av att köpa en minoritetsandel", säger vd Peter Kukielski till Bloomberg News.

Lundin Mining har sedan i februari fört diskussioner med Nevsuns ledning och har indikerat ett flertal budvarianter med olika kombinationer av kontanter och aktier tillsammans med partnern Euro Sun.

Motståndet från Nevsuns sida har dock varit kompakt och Lundin Mining valde förra månaden att gå fram på egen hand med ett rent kontantbud om 4:75 kanadadollar per aktie, vilket alltså även detta får kalla handen.

Kommentarerna från Lundin Minings sida är försiktiga efter Nevsuns senaste kommunikation.

"Även om vi är besvikna över att Nevsuns styrelse avvisat vårt bud, är vi glada för att styrelsen nu har inlett en strategisk översyn med avsikt att utvärdera en försäljning av hela bolaget", säger blivande vd Marie Inkster till Bloomberg.

Hon fortsätter:

"Vi litar på att Nevsun kommer att ge sina aktieägare möjligheten att utvärdera Lundin Minings bud, och andra bud på bolaget i helhet, utan störningar i form av förebyggande strategiska minoritetsinvesteringar eller andra utspädande transaktioner."

Enligt Nevsuns vd har bolaget undersökt olika alternativ för att finansiera utvecklingen av Timok-projektet i Serbien sedan mars 2017, och har erhållit fyra förslag från stora eller halvstora gruv- och smältverksbolag om att köpa så mycket som 19,9 procent av Nevsun. Därtill har bolaget fått flera förslag till partnerskap gällande Timok. Tre av dessa ska ha varit högre än Lundins bud, hävdar Peter Kukielski.