Italien: Di Maio utlovar tuff taktik mot eu om budget - BN

STOCKHOLM (Direkt) Italiens regering är redo att använda samma tuffa taktik i de kommande förhandlingarna med EU om budgeten som landet använde för att vinna eftergifter om migrationen.

Det sade Luca Di Maio, biträdande premiärminister, i en intervju med Bloomberg News, som publicerades strax efter svensk stängning på onsdagen.

Han sade att Regeringen vill ha tillräcklig flexibilitet för att introducera platt skatt och medborgarinkomst i nästa års budget utan att gå i otakt med EU:s budgetrestriktioner.

"Vi vill diskutera dessa reformer med EU för att få ett manöverutrymme som låter oss implementera dessa åtgärder… Det betyder att göra det samma som vi gjorde om immigrationen. Det borde inte bli en strid med EU, utan en ärlig diskussion", sade Luca Di Maio.

Bloomberg News påminner om att den italienska populistregeringen "kapade" EU-toppmötet i juni för att kräva hjälp med det stora inflödet av papperslösa migranter. Vid toppmötet hotade premiärminister Guiseppe Conte att blockera alla ärenden som övriga ledare avsåg att besluta om.

Italienska statspappersräntor steg markant i sen onsdagshandel efter Luca Di Maios kommentarer. Vid stängning noterades räntorna 5-7 punkter högre än på tisdagen, efter att tidigare på onsdagen ha handlats omkring 6-10 punkter lägre än tisdagens stängningsnivåer.