Flodén: januari-inflation en "besvikelse", men ändå runt 2%

STOCKHOLM (Direkt) Inflationsutfallet för januari var "betydligt svagare" än vad som låg i Riksbankens prognos. Det är en "besvikelse" men samtidigt ligger inflationen ändå runt 2 procent.

Det sade vice riksbankschefen Martin Flodén till journalister efter ett anförande på onsdagen.

"Så de riktiga problemen, skulle jag säga, är om inflationen skulle falla under 2 procent, och gör så lite mer persistent också", sade han.

Han påpekade att Riksbankens prognos pekar mot att inflationen skulle sjunka något under 2 framöver, och om det skulle komma negativa överraskningar under den perioden "så skulle jag se mer allvarligt på det".

"Det hänger ihop just med inflationsförväntningarna och hur robusta de är runt 2 procent. Än så länge är jag inte jätteoroad, det var ju ganska mycket effekter (i januari-KPI) som kan bedömas vara tillfälliga", sade Martin Flodén och hänvisade till bland annat flygresor och charterresor.

Han tillade dock att det samtidigt fanns andra komponenter som påverkade januari-KPI, som ger anledning till att "fundera på inflationstrycket framöver".

"Nu kommer vi att få in flera inflationsutfall före nästa penningpolitiska möte, och ytterligare inflationsutfall före andra halvåret 2019... så det är alldeles för tidig att säga vad det här betyder för kommande penningpolitiska beslut", sade Martin Flodén.