EU-TOPPMÖTE: SIKTAR PÅ MERCOSURAVTAL I ÅR TROTS FRANSK BROMS

BRYSSEL (Direkt) EU-kommissionen kommer att hålla fast vid målet att försöka avsluta förhandlingarna om ett frihandelsavtal med Mercosur-länderna före årsskiftet.

Det sade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på fredagen, detta trots att Frankrikes president Emmanuel Macron förespråkade en långsammare takt.

"Vi kommer att göra allt för att avsluta med Mercosur före årets slut", sade Jean-Claude Juncker vid en presskonferens efter EU-toppmötets slut.

"Betydelsen av Mercosur har underskattats. Kanske är det vårt viktigaste frihandelsavtal. Det är åtta gånger större än Kanada-avtalet och fyra gånger större än Japan", fortsatte han.

Mercosur-länderna är Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay.

Vid toppmötets middag på torsdagskvällen sade Emmanuel Macron att det inte fanns anledning till brådska med Mercosur och att det är viktigt att avtalet blir rätt.

Vid sin presskonferens på fredagen talade han om betydelsen av att bygga förtroende hos allmänheten för frihandel. Öppenhet och skydd måste balanseras.

Men han upprepade inte tidigare krav om att EU-länderna ska ge kommissionen ett nytt eller uppdaterat förhandlingsmandat. Detta skulle försena förhandlingarna avsevärt.

Specifikt har Frankrike också varit kritiskt mot kommissionens bud till Mercosur om importkvoter för nötkött och etanol.

"Jag har begärt att vår handelspolitik moderniseras, att vi kräver reciprocitet i alla avtal. Våra miljöstandarder måste efterlevas strikt, och dumping ska sanktioneras snabbt", sade Emmanuel Macron.

Diskussionen fortsätter inom EU de kommande veckorna, sade den franske presidenten.

Den 10 november träffas EU:s handelsministrar.

Men EU-kommissionens nästa förhandlingsrunda med Mercosur hålls den 6-10 november i Bryssel.