BÖRS: ÅF, LOOMIS NYA TOP PICKS, UNDVIK AUTOLIV 2019 - KEPLER

STOCKHOLM (Direkt) Det kommande året förefaller bli svårnavigerat för investerare, med en vikande global konjunktur i kombination med trots allt förmodligen försiktigt optimistiska vinstprognoser. Avtagande riskvilja, försiktiga strategier och allmän nervositet väntas prägla börsklimatet.

Även i svåra marknader går det dock inte att undvika aktier helt, även om "maximal likviditet" rekommenderas för årets inledning.

I detta läge gäller det att ha koll på aktier med defensiva egenskaper, som till exempel Essity och Telia. Samtidigt finns ett antal tillväxtorienterade bolag som känns övervärderade i oroliga tider, bland dem Autoliv och Billerud Korsnäs.

Det skriver Kepler Cheuvreux i rapporten Nordic Best Ideas 2019, som publicerades på onsdagen.

"Vår avsikt är att sätta samman en portfölj med namn som erbjuder defensiva egenskaper på kort sikt, men också goda möjligheter på några års sikt", skriver Kepler Cheuvreux strategichef Martin Guri.

Till årets lista av "Nordic Top Picks" har bland annat ÅF och Loomis adderats. I övrigt är nykomlingarna norska och finländska; Equinor, Flex LNG, Neste, Nokia och UPM-Kymmene. Från fjolåret kvarstår Essity, Fabege, Saab och Telia.

En lista över aktier att undvika - "Stocks To Avoid" - skulle lätt kunna bli mycket lång, då tillväxtbolag och högvärderade aktier väntas ta mer stryk än de defensiva papperen, konstaterar mäklarfirman vidare.

"Enkelt uttryckt är tanken bakom listan att välja aktier som har rekommendationen minska och som antingen uppfattas som bra tillväxtstories men som vi betraktar som för dyra, eller som är för högt värderade jämfört med andra bolag i respektive sektor", skriver Martin Guri.

Hit räknar Kepler Cheuvreux bilsäkerhetsföretaget Autoliv och avknoppningen Veoneer, samt förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs. I övrigt är det danska bolag som investerare rekommenderas se upp med; Carlsberg, Chr. Hansen, Coloplast, GN Store Nord, Royal Unibrew och William Demant.