Bomarknad: stor nedgång i mäklares prisförväntningar

STOCKHOLM (Direkt) Fastighetsmäklarna har under oktober stadigt sänkt sina bedömningar av prisutvecklingen på bostadsmarknaden och i slutet av månaden var det en övervikt som räknade med sjunkande priser.

Det visar Valueguards Mäklarpanel, som genomförs veckovis i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet.

"Någonting har skett i fastighetsmäklarnas bedömning under oktober, det är väldigt tydligt. Andelen som bedömer prisuppgång har sjunkit varje vecka i oktober. Sammantaget är det något fler fastighetsmäklare som bedömer prisuppgång än prisnedgång, men sista veckan i oktober, vecka 44, ser vi att siffran fallit ner till 18 procent", säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i en kommentar.

Marknadsindikatorn, som mäter nettotalet av de mäklare som tror på stigande respektive sjunkande bostadspriser kommande tremånadersperiod, har de senaste fyra veckorna legat just över 0, vilket innebär att något fler mäklare räknar med en uppgång än en nedgång i bostadspriserna. Sammantaget under oktober tror 28 procent av mäklarna på stigande bostadspriser medan 25 procent tror på en nedgång.

Tittar man bara på den senaste veckan är marknadsindikatorn -10, den lägsta nivån sedan i januari i år.

"Riksbankens första räntehöjning närmar sig och kommer förmodligen redan i december. Även om höjningen sker i små steg tänker konsumenterna på det och är extra vaksamma", säger Carolina Stegman.

Hemnet rapporterar samtidigt att budgivningen på bostadsrätter har ökat på sistone och i oktober var budpremien, skillnaden mellan utropspris och slutpris, den högsta på ett år.

"Budpremien är nu den högsta på ett år och riktningen är tydligt uppåtgående. Vi noterar att trenden håller i sig i oktober, fastän hösten brukar vara lite svagare", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Han säger att detta är ytterligare ett tecken på att bostadsrättsmarknaden långsamt återhämtar sig efter nedgången förra hösten, och liksom för andra indikatorer är det Stockholms innerstad som leder utvecklingen. Här har budpremien stigit till närmare 8 procent i oktober, den högsta nivån sedan i september i fjol.

"Det är samma nivåer som budpremien låg på i början av 2014, då marknaden beskrevs som mer normal", säger Staffan Tell.

Snittet sedan 2014 är högre, drygt 11 procent. I hela Sverige var budpremien lite drygt 4 procent i oktober. Snittet sedan 2014 är drygt 9 procent.