Bomarknad: prisstatistik i stort sett som väntat - analytiker

STOCKHOLM (Direkt) Valueguards bosprisstatistik, som visade en nedgång med 1,8 procent säsongsrensat på månadsbasis i oktober, var i stort sett i linje med förväntningarna, enligt analytiker.

"Vi hade förväntat oss att få se röda siffror, men på marginalen kanske de var lite svagare än vi väntade oss, men det är ingen stor dramatik", säger Claes Måhlén, chefsstrateg vid Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Precis som många andra bedömare tror Handelsbanken inte på något större fall i bostadspriserna.

"Vi tycker fortfarande att fundamenta är starka. Arbetsmarknaden är stark och boräntorna är fortsatt låga. Det talar emot att vi får se en kraftigare prisnedgång. Snarare blir det en avmattning än ett prisfall", säger han.

Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström skriver i en kommentar att bostadspriserna sjönk i linje med deras förväntningar, både för hela Sverige och för bostadsrätter i Stockholm.

"Tidiga signaler för november tyder inte på någon vändning. Veckostatistik indikerar fortsatta prisnedgångar", skriver han.

Nordea håller fast vid sin prognos om stabila priser längre fram.

"Så länge som boräntorna är fortsatt låga, som vi räknar med, är det svårt att se någon markant nedgång. Med detta sagt är vår bedömning att riskerna ligger på nedsidan", skriver Andreas Wallström.