Betting: Norges regering vill stoppa utländsk spelreklam

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) På fredagen lade det norska kulturdepartementet fram ett förslag till ändring av sändningslagen för stoppa utländsk spelreklam.

"Regeringen tar spelproblem på allvar och vill begränsa utländsk spelannonsering för att skydda utsatta spelare", säger kultur- och jämställdhetsminister Trine Skei Grande i ett pressmeddelande.

Regeringen vill ge den norska mediemyndigheten, "Medietilsynet", ges möjlighet att förhindra aktörer som inte har speltillstånd i landet att göra reklam genom att ålägga, exempelvis, TV-distributörer och bredbandsleverantörer ett förbud att publicera spelreklam.

Norge har i dag ett förbud mot spelreklam för bolag som inte har spellicens, men den nuvarande lagstiftningen kan inte stoppa utländska aktörer från att annonsera i landets medier.

Enligt en rapport från 2018, beställd av den norska lotteriinspektionen, exponeras en norsk tv-tittare som tittar på tv två timmar per dag för spelreklam 24 gånger i veckan.

Den svenska regeringen har också uttryckt oro för mängden spelreklam på den svenska marknaden. Efter ett möte med de svenska speloperatörerna mitten av februari gav Ardalan Shekarabi bolagen till den 31 mars ör att inleda en dialog för att få till "förändringar vad gäller marknadsföringens aggressivitet".