VOLVO: BRITTISKA ÅKERIER RUSTAR FÖR STÄMMA LASTBILSKARTELL

STOCKHOLM (Direkt) Den brittiska lastbilsåkarföreningen RHA har inlett en process för att stämma europeiska lastbilstillverkare, däribland Volvo, på en summa som kan uppgå till närmare 4 miljarder pund.

Det meddelade RHA i ett pressmeddelande i veckan, något som Swedbank tar upp i torsdagens morgonbrev.

Kraven skulle riktas mot de europeiska lastbilstillverkarna Volvo, MAN, Daimler, Iveco och DAF, som dömdes av EU 2016 för prissamverkan mellan året 1997 och 2011.

Enligt RHA såldes omkring 650.000 nya lastbilar i Storbritannien under perioden och kraven motsvarar omkring 6.000 pund per lastbil.

Stämningen kommer att lämnas in vid UK Competition Appeal Tribunal, som är en specialdomstol för denna typ av ärenden, och den första domstolsförhandlingen väntas ske senare under 2017.

Liknande stämningar kan lämnas in i andra europeiska länder. Nyhetsbyrån Direkt har tidigare talat med Financialright, som hanterar en stämningsprocess för samtliga som köpte lastbilar av kartellen. Financialright har tidigare gjort bedömningen att en stämning kan lämnas in under andra halvåret 2017.

Swedbank bedömer att det kommer att bli svårt att hävda en överprissättning för lastbilarna som kan kopplas till kartellen.

"Vi räknar med att den finansiella effekten av lastbilsköparnas stämningar blir begränsad", skriver Swedbank i en analys på torsdagen där banken tar upp den brittiska stämningsprocessen.

Swedbank konstaterar emellertid att det rör sig om stora summor och att det kommer att ta en tid innan saken är löst, vilket kan medföra viss motvind för Volvo under tiden. Banken kvarstår med sin köprekommendation för Volvo med riktkursen på 165 kronor.