Takata: aktie rusade på uppgörelse mellan bilbolag och kunder

STOCKHOLM (Direkt) Japanska Takatas aktie steg cirka 20 procent på fredagen efter att fyra biltillverkare har nått en uppgörelse om ersättning till sina kunder. Detta efter återkallelser av 15,8 miljoner bilar till följd av defekta krockkuddar.

Det skriver bland andra Bloomberg News och New York Times.

Uppgörelsen innebär att Toyota, Subaru, Mazda och BMW ska betala sina kunder 553 miljoner dollar, motsvarande 4,9 miljarder kronor, eller drygt 300 kronor per bil. Beloppet ska kompensera bilägarna för eventuella utgifter som har uppstått i väntan på repararation, till exempel bilhyra, bärgning eller barnomsorg.

Eventuella krav till följd av personskador eller dödsfall är dock fortsatt utestående, liksom krav från kunder till andra biltillverkare, bland andra Ford, Honda och Nissan.

Det framgår av artiklarna inte huruvida Takata kommer att betala biltillverkarna beloppet i fråga, 553 miljoner dollar. Dock gick Takata i januari med på att betala nästan dubbelt så mycket, 1 miljard dollar, i straffavgifter. 975 miljoner dollar av detta gick till biltillverkare som köpte krockkuddarna och till kunder som skadades av dem.

"Uppgörelsen kommer att hjälpa Takatas potentiella köpare att utvärdera potentiella förpliktelser, och även andra biltillverkare att nå liknande avtal", skriver Bloomberg.

Amerikanska Key Safety Systems, som sedan i fjol har kinesiska ägare, har rapporterats vara på väg att köpa Takata och rekommenderas som köpare av en extern kommitté i Takata. Även Autoliv har nämnts som en intressent.

Fredagens uppgörelse är enligt Bloomberg ett steg på vägen mot ett förvärv, men ännu återstår andra processer att utvärdera innan en transaktion kan ske.