STORBRITANNIEN: EU27 GODKÄNNER FÖRHANDLINGSMANDAT PÅ MÅNDAG

BRYSSEL (Direkt) Utrikesministrarna från de 27 kvarvarande EU-länderna kommer på måndag att snabbt enas om mandatet inför brexit-förhandlingarna med Storbritannien.

"Vi väntar oss en snabb behandling. Flera förberedande diskussioner har hållits på ambassadörsnivå och de har gått mycket bra", sade en EU-källa på fredagen.

Endast en timma har anslagits i tid för mötet.

Därmed är EU27 formellt beredd att starta brexit-förhandlingarna. Starten blir dock inte förrän efter det brittiska nyvalet den 8 juni.

Förhandlingsmandatet bygger vidare på de riktlinjer som EU27-toppmötet antog den 29 april med mer detaljer.

Mandatet gäller bara första fasen av förhandlingarna, som ska handla om det brittiska utträdet ur EU. Det gäller rättigheter för medborgare som bor i varandras länder, hur mycket pengar Storbritannien är skyldig EU-budgeten och gränsen mellan Irland och Nordirland.

När ett EU-toppmöte bedömer att "tillräckliga framsteg" har gjorts kan andra fasen av förhandlingarna börja - om den framtida relationen EU-Storbritannien, inklusive ett frihandelsavtal. Förhandlingsmandatet kommer då att uppdateras.

På måndag ska även utrikesministrarna formellt utse EU-kommissionen som EU27:s förhandlare. Chefsförhandlare är Michel Barnier.

Utrikesministrarna ska också bilda en arbetsgrupp för tjänstemän från de 27 EU-länderna som noga ska följa kommissionens förhandlingar. Arbetsgruppen väntas starta sitt arbete snarast och sedan mötas minst två gånger i veckan.