MTG: organisk tillväxt över 5% tre kvartal i rad, MTGX svek

STOCKHOLM (Direkt) MTG:s intäkter i Norden var ett par procent högre än väntat i det första kvartalet och bolagets vd Jørgen Madsen Lindemann konstaterar att koncernens organiska tillväxt nu har överstigit 5 procent tre kvartal i rad. Samtidigt kom siffrorna för framtidshoppet MTGX in klart under snittförväntningarna.

MTG:s intäkter steg organiskt med 8 procent i det första kvartalet och i vd-ordet hänvisar Jørgen Madsen Lindemann främst till bolagets kärnverksamhet i Norden.

"I Norden ökade vår organiska försäljning med 11% och vårt rörelseresultat med 22%, vilket reflekterar de investeringar vi gjort i såväl våra traditionella produkter som i våra streamingtjänster. Viaplay har levererat ytterligare ett fantastiskt kvartal och Viafree expanderar snabbt sitt innehållserbjudande", skriver MTG-chefen.

Samtidigt växer MTGX, där bolagets digitala satsningar på bland annat e-sport, inte lika snabbt som analytikerna hade trott och där är förlusterna dessutom större än väntat. MTGX växte med 24 procent organiskt i det första kvartalet till intäkter om 292 miljoner kronor. Väntat var 339 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

"MTG har från början av 2017 valt att inte längre inkludera prispengar inom esport där Turtle agerar som underleverantör i varken försäljning eller rörelsekostnader", skriver bolaget i rapporten som betonar att denna förändring inte har någon inverkan på rörelseresultatet. Om analytikerna har tagit hänsyn till denna förändring i sina försäljningsestimat för MTGX är inte klartlagt av Nyhetsbyrån Direkt.

Rörelseförlusten för MTGX uppgick till 88 miljoner kronor i det första kvartalet. Bolaget hänvisar till den "pågående expansionen inom esport". Väntat var en förlust om cirka 60 miljoner kronor.