Löfven: pensionärer får sänkt skatt, kostar 4,4 mdr sek

STOCKHOLM (Direkt) Regeringen ska sänka skatten för pensionärer med 4,42 miljarder kronor nästa år och år 2020 ska skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer vara helt borta.

Det sade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens tillsammans med finansminister Magdalena Andersson på onsdagen.

"Det är med glädje som jag kan presentera en av de viktigaste, och den enskilt största satsningen i höstens budget", sade statsministern.

Han sade att regeringen med den här budgeten och framåt "kan vi ta de stora stegen framåt för svensk välfärd" och tillade att "välfärden ska komma alla till del".

"Pensionärsskatten ska avskaffas, för oss är det här en fråga om anständighet", sade Stefan Löfven.

Finansminister Magdalena Andersson sade att "ett rejält steg tas i år, sen ett till 2019 och 2020 ska pensionärsskatten vara borta".

Statsministern kallade skatteklyftan för en "skamfläck" som den borgerliga alliansregeringen införde och att det bara finns "ett politiskt alternativ" som vill ta bort den här klyftan.

"De borgerliga partierna vill ha ett jobbskatteavdrag till och då ökar den här klyftan igen. Det är orättvist att pensionärer ska betala mer pengar än löntagare", enligt Stefan Löfven.

Tillsammans med tidigare presenterade förslag om höjda bostadstillägg med mera kommer pensionärer, enligt regeringen, att få upp till 900 kronor mer i månaden.

I våras skickade regeringen ut en skattepromemoria på remiss och där föreslogs skatten för pensionärer sänkas för cirka 1,4 miljoner personer över 65 år med upp till 2.500 kronor i månaden från den 1 januari 2018. Nu omfattar skattesänkningen fler, 1,5 miljoner pensionärer och tre av fyra äldre får sänkt skatt 2018.