FINGERPRINT: STÅR FAST VID BEDÖMD LAGERNORMALISERING 1H - VD

STOCKHOLM (Direkt) Fingerprint Cards bedömer alltjämt att det så kallade "överlagret" i distributionskedjan, som vid torsdagens stämma uppskattades till 80 miljoner sensorer vid årsskiftet, kommer att ha sålts av under innevarande halvår.

Det säger vd Christian Fredrikson till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen efter stämman. Att siffran är svårbedömd är själva grundskälet till att Fingerprint Cards över huvud taget blev tvungna att vinstvarna både i mars och december.

"Jag har ingen ny information om det där, och man är ju försiktig efter att vi har, som jag försökte förklara, att göra med hela den där långa kedjan", inleder han, och fortsätter:

"Vi påverkar inte, och kan inte påverka hur det går för OEM:erna i deras marknad. Det är en lärdom som vi har fått, och som ledde till att vi har tagit bort guidance. Men det finns ingen ny information från vad vi sade förra gången: det går helt enligt vad vi sade då, vi förväntar oss att det normaliseras under den första halvan."

Förväntningen "förra gången" han nämner avser vad bolaget gav uttryck för vid sin senaste vinstvarning, den 21 mars. Då hette det att "de kortsiktiga utmaningarna förväntas fortsätta tills det andra kvartalet i år", underförstått att kundernas lager väntades normaliseras fram till halvårsskiftet.

Sedan vinstvarningen har exakt en månad passerat.

Står er förväntning fast, trots att det nu har gått en bit in i det andra kvartalet?

"Exakt. Sedan får vi köra på in i andra halvåret."

Enligt SME Direkt per den 23 februari väntades då en omsättning det första halvåret i år på 1.678 miljoner kronor.

Tror du att försäljningen kommer att sparka i gång under det tredje kvartalet? Det borde bli konsekvensen av en lagernormalisering under det första halvåret.

"Jag förstår frågan väl, men nu har vi ju bestämt oss för att inte guida för kommande perioder."

När tror du, om någonsin, att Fingerprint Cards kommer att kunna lämna intäktsprognoser igen?

"Det kan jag inte svara på. Om det skulle hända kommer vi att berätta det sedan."

Torsdagens årsstämma var en positiv upplevelse för Christian Fredrikson, som tidigare enbart har upplevt finska stämmor under sin tid som vd för F-Secure.

"Jag tyckte att det var intressant, jag fick de frågor som jag förväntade mig och tycker att det var öppet, ärligt, rakt och professionellt", säger han och lovordar aktieägarnas engagemang.