Eurogrupp: ingen uppgörelse om Grekland, hoppas på steg fram

BRYSSEL (Direkt) Euroländerna och Grekland kommer inte att kunna göra upp om nästa reformomgång vid eurogruppens möte på måndag.

Förhoppningarna är att ändå nå enighet i stora drag om reformer och banan för budgetunderskottet.

"Tjänstemännen har inte ens åkt tillbaka till Aten, så det finns ju inte någon överenskommelse att ta ställning till", sade en EU-källa till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen.

Tjänstemän från EU-kommissionen, ECB och IMF har förhandlat med den grekiska regeringen om reformerna i den andra översynen av Greklands räddningsprogram.

Förhoppningen var att nå en uppgörelse innan förhandlingarna störs av flera val - Nederländernas i mars, Frankrikes i april och maj, och Tyskland i september.

Eftersom Grekland inte står inför någon likviditetskris förrän i juli drar förhandlingarna ut på tiden. I juli har Grekland lånebetalningar på 7,5 miljarder euro.

Kommissionens vice ordförande för EMU Valdis Dombrovskis försökte på torsdagen mana på parterna. Förseningar innebär kostnader för alla, sade han.

IMF och de hökaktiga euroländerna med Tyskland i spetsen har krävt att Grekland beslutar om ytterligare budgetåtgärder för 2018. Grekerna har motsatt sig ytterligare budgetåtgärder när landet nu har överträffat budgetmålen hittills.

Kommissionen har då i stället försökt föreslå att Grekland ska ha belöningar som väntar om budgetmålen överträffas - i form av att tillåtas stimulera ekonomin till viss del.

IMF och euroländerna är fortfarande oense om hur många år det primära budgetöverskottet behöver vara 3,5 procent och om stora skuldlättnader behövs efter 2018.

IMF har ännu inte trätt in i räddningsprogrammet genom att ge lån. Efter att tidigare sagt att IMF:s deltagande är nödvändigt kan en tysk omsvängning vara på väg. Faktum är också att Greklands tre år långa räddningsprogram har nått halvvägs.

Nästa eurogruppsmöte hålls den 20 mars.