EMU: kombinerat PMI preliminärt starkare än väntat i april

STOCKHOLM (Direkt) Ett snabbestimat över euroområdets kombinerade inköpschefsindex (Composite PMI) steg till 56,7 i april, jämfört med 56,4 föregående månad.

Förväntningarna pekade mot ett index på 56,4, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg till 56,8 från 56,2 föregående månad. Analytiker hade väntat sig ett index på 56,0.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 56,2 jämfört med 56,0 föregående månad. Analytiker hade väntat sig ett index på 55,9.

Chris Williamson, ekonom vid Markit, säger i en kommentar att utfallet är förenligt med en BNP-tillväxt på 0,7 procent under andra kvartalet, upp från 0,6 procent första kvartalet, och skulle detta hålla i sig kommer det onekligen leda till uppreviderade prognoser för BNP 2017.

Såväl tillverkningsindustrin som tjänstesektorn har en stark utveckling, där den förra gynnas av en svag euro vilket drivit upp exporten till sexårshögsta. Samtidigt gynnar en ökad sysselsättning tjänstesektorn via stärkt konsumentförtroende och konsumtion. Sysselsättningstillväxten är den bästa på nästan ett decennium.

"Det franska valet utgör den största närtida risken för utsikterna, men i upptakten till valet har företagens förtroende varit rejält stärkts. Tillväxten i Frankrike har nu stigit över den tyska nivån i spåren av stigande optimism om framtiden", säger Chris Williamson.

Han konstaterar också att pristrycket fortsatt ligger kvar på den högsta nivån på cirka sex år.

                  prel    def      
Inköpschefsindex industrin      apr    mar    Diff
==============================================================
EMU                 56,8    56,2    0,6
Tyskland              58,2    58,3    -0,1
Frankrike              55,1    53,3    1,8
==============================================================